Uwielbiam sprawiać radość swoim psom, a Wy? Moje psy to straszne łasuchy, więc podpowiem Wam jak w łatwy a przede wszystkim zdrowy sposób przygotować psie przekąski a także
PSIE CIASTECZKA
Psy kochają różnego rodzaju smakołyki. My, jako ich opiekunowie, musimy zadbać o to, by otrzymywały
smaczki, które będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe i wartościowe.
Psie smaczki są również świetną nagrodą w trakcie szkolenia. Pamiętaj tylko aby wliczać je do ogólnej ilości kalorii spożywanej przez psiaka, a to oznacza że jeśli urozmaicasz jego dietę smaczkami, zmniejsz np. wieczorny posiłek o odpowiednią ilość kalorii.
Przygotowując ciasteczka dla psa, tak naprawdę masz nieograniczone możliwości. Jednak musisz pamiętać aby nie przygotowywać ich ze składników szkodliwych dla psiaków (tak, tak ciasteczka czekoladowe to nie najlepszy pomysł), unikaj także soli i konserwantów.
Jeśli dysponujesz suszarka do grzybów (możesz to także zrobić w piekarniku) przygotoj swojemu pupilowi SUSZONE MIĘSNE PRZEKĄSKI.
Na cienkie paski pokrój pierś z indyka, możesz użyć też wątróbki drobiowej lub innego dowolnego mięsa.. w piekarniku czas pieczenia to około 4 - 6 godzin w temperaturze 60-70stopni, w zależności od rodzaju mięsa i pożądanego stopnia wysuszenia. Więcej dowiesz się TU
PS. JEŚLI JEDNAJ Z JAKICHKOLWIEK POWODÓW NIE CHCESZ LUB NIE MOŻESZ PRZYGOTOWAĆ CIASTEK SAMODZIELNIE MOŻESZ JE ZAMÓWIĆ U NAS - NA STRONIE PSISMAK
1. Ciastka z rybą
Co będzie potrzebne? Ryba (u mnie pstrąg) ok. 150-200 g, brokuł ok. 150-200g, jajko, 2 szklanki mąki
(dowolna, u mnie pszenna pełnoziarnista) , pół szklanki oleju
Wykonanie: rybę i brokuł upiecz, następnie wraz z jajkiem i oliwą zblenduj, dodaj mąkę i wyrób gładkie
ciasto. Rozwałkuj cienko i pokrój na niewielkie prostokąty lub kwadraciki. Piecz 15-20 minut w 180°C. Jeśli planujesz wykrawać ciasto foremkami dosyp odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto było bardziej sztywne.
2. Ciasteczka wątróbkowe
Co będzie potrzebne? 200-250 g wątróbki drobiowej, jajko, pół szklanki oleju, 2 szklanki mąki (dowolnej,
może być owsiana, ryżowa lub pszenna), dwie łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie), mielone siemie lniane (opcjonalnie)
Wykonanie: wątróbkę pokrój na małe kawałki i zblenduj .Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Rozsmaruj ciasto na dużej blasze z piekarnika i piecz 15-20 minut w 180°C. Po ostudzeniu pokrój. Jeśli planujesz wykrawać ciasto foremkami dosyp odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto było bardziej sztywne.
3. Ciastka marchewkowe
Co będzie potrzebne? 2 duże marchewki, 2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista), jajko, 50 ml maślanki lub kefiru lub oliwy
Wykonanie: Marchew zetrzyj na drobnych oczkach, wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto, rozwałkuj i za pomocą foremki wykrawaj kształty. Piecz 20 min w 180°C
4. Ciasteczka „MUUsisz je mieć”
Co będzie potrzebne? 200-250 g wołowiny, duży burak, jajko, pół szklanki oleju, 2 szklanki mąki (dowolnej, może być owsiana, ryżowa lub pszenna), mielone siemie lniane (opcjonalnie)
Wykonanie: wołowinę pokrój na małe kawałki i zmiel . Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Rozsmaruj ciasto na dużej blasze z piekarnika i piecz 15-20 minut w 180°C. Po ostudzeniu pokrój. Jeśli planujesz wykrawać ciasto foremkami dosyp odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto było bardziej sztywne.
Powyższe przepisy powstały w oparciu o wieloletnie doświadczenie. Jeśli z różnych przyczyn nie chcecie lub nie możecie upiec ciasteczek własnoręcznie zapraszam do składania zamówień na stronie PSISMAK
Jak długo można przechowywać takie ciasteczka?
OdpowiedzUsuń